m

Nema ne ide

Voda je poznata kao eliksir života, s razlogom!Svaki sustav u vašem tijelu treba vodu da preživi.

Zašto je svakodnevan unos vode ključan za naše zdravlje?

Voda regulira našu tjelesnu temperaturu, održava naše zglobove podmazanima, pomaže u sprječavanju infekcija, poboljšava kvalitetu sna i raspoloženje, isporučuje hranjive tvari našim stanicama, ali ne samo to već i naši bubrezi i jetra naporno rade kako bi se riješili toksina u našem tijelu, a oni ovise o vodi da obavi svoj posao.

Voda čini oko 60% tjelesne težine.

Bez hrane možete preživjeti tjednima dok vas dehidracija može ubiti za nekoliko dana ili čak sati, ovisno o temperaturi i vašem okruženju.

DEHIDRACIJA?🤔

Dehidracija znači da više vode izlazi iz vaših stanica nego što ulazi u njih. Samim time ne gubite samo vodu već i jednu malu količinu elektrolita kritičnih za staničnu funkciju i energiju, kao što su natrij i kalij.

Kako gubimo vodu i elektrolite tijekom dana kroz dah, znoj, urin i pražnjenje crijeva, čak vas i blaga dehidracija može iscrpiti i utjecati na mnoge dnevne funkcije vašeg tijela.

Budući da se dehidracija često može zamijeniti za glad, mogli biste se udebljati dok pokušavate zadovoljiti potrebe svog tijela. 

Ako želite smršaviti, voda vam može pomoći da izgubite kilograme. 😃

Kako? Vrlo jednostavno!

Popijte čašu vode prije obroka. To će vas malo zasititi i pomoći vam da pojedete manje kalorija za vrijeme obroka. 

HIDRATACIJOM DO ZDRAVLJA

Stručnjaci preporučuju piti otprilike 11 šalica vode dnevno za prosječnu ženu i 16 za prosječnog muškarca. 

Najbolje je kloniti se napitaka zaslađenih šećerom kada pokušavate ostati hidrirani.

Najbolje je kloniti se napitaka zaslađenih šećerom kao što su gazirana pića i voćni sokovi te drugi napitci zaslađeni šećerom, kada pokušavate ostati hidrirani.

Tu naravno svrstavamo i energetska pića i vitaminske vode jer većina je puna šećera i neće puno učiniti za naše tijelo po pitanju hidratacije.

ZNAKOVI DEHIDRACIJE

Liječnici kažu kada osjetite žed da ste već tada u velikom deficitu tekućine. 

Najčešći znakovi veće dehidracije organizma su umor, vrtoglavica, zbunjenost, rjeđe mokrenje i izrazita žeđ uz jednu iznimku, a to su starije osobe.

Dojenčad i mala djeca možda neće moći prepoznati svoju potrebu za tekućinom, stoga je ključno osigurati čest unos tekućine i paziti na simptome dehidracije.

Dobro je znati da je boja urina jedan od najboljih načina kako prepoznati da li vam nedostaje tekućine.

Jutro je najbolje vrijeme da dobijete globalni uvid u svoj status hidratacije. Ako vaš urin više liči na sok od jabuke umjesto na limunadu, onda ste definitivno dehidrirani. Ako je tako, odmah popijte času vode i nastavite dan u istom tonu, redovitom hidratacijom.

Voli vas Team Ursa

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost udruge Nema Ne ideNijedan sadržaj na ovoj stranici, bez obzira na datum, nikada se ne smije koristiti kao zamjena za izravan medicinski savjet vašeg liječnika.

Close