m

Nema ne ide

Doručak iliti ‘najvažniji obrok u danu’, kako ga mi treneri nazivamo, nije najvažniji bez razloga!
 
Što se dešava kada doručkujemo?


– Doručkom prekidamo razdoblje gladovanja tijekom noći, obnavljamo našu zalihu glukoze kako bi povećali razinu energije i budnosti, a istovremeno osiguravamo druge bitne hranjive tvari potrebne za dobro zdravlje pod uvjetom da nam je prehrana raznovrsna i “zdrava”.


Koliko puta ste samo izjurili iz kuće a da prije toga ništa doručkovali? 


– Znam, znam… izgovori su razni kao zaspali ste, niste gladni pa nema potrebe ili ono najgore, mislite da ćete smršaviti ako ne jedete doručak…?!


KRIVO!!!

Zašto je doručak tako važan?

  •  Nakon podužeg perioda bez jela, doručak je taj koji ima funkciju obnavljanja zaliha energije i hranjivih tvari u vašem tijelu.
  • Doručak vam pomaže kontrolirati težinu na način da sprječava velike fluktuacije u razini glukoze u krvi, pomažući vam tako u kontroli apetita te vas na taj način “štiti” od posezanja za brzom i nezdravom  hranom. 
  • Doručak potiče rad mozga te bi se bez njega mogli osjećati tromo i bezvoljno sa manjkom koncentracije.
  • Vaše mentalne sposobnosti (uključujući pažnju, sposobnost koncentracije i pamćenje) su ovdje najviše pogođene iz razloga što vaš mozak nije primio energiju (glukozu) koja mu je potrebna za rad. 
  • Doručak podiže razinu energije te obnavlja razinu glikogena spremnu za održavanje metabolizma aktivnog tijekom dana.  
  • Preskakanje doručka može se činiti kao super rješenje za smanjenje ukupnog energetskog (kalorijskog) unosa, ali to nije baš tako…
  • Zdrav doručak može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, pretilosti i dijabetesa tipa 2.
  • Istraživanja pokazuju da čak i uz veći unos energije, oni koji doručkuju obično su fizički aktivniji ujutro od onih koji jedu tek kasnije tijekom dana, stoga nemojte izbjegavati doručak… Naprotiv!

 DORUČKUJ KAO KRALJICA! 


 * bolje ćeš se osjećati ostatak dana 😉

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost udruge Nema Ne ideNijedan sadržaj na ovoj stranici, bez obzira na datum, nikada se ne smije koristiti kao zamjena za izravan medicinski savjet vašeg liječnika.

Close