m

Nema ne ide

Rekli bi da je sve u osjećaju vlastitog tijela i bioritma, ali evo i par naših savjeta. Kada živite užurbanim načinom života vaša kondicija je većinom posljednja stvar o kojoj razmišljate. No, ukoliko ste uistinu predani stvaranju i održavanju tjelesne forme kao sastavnog dijela svog života, morate razviti neke strategije i navike koje će vam pomoći da tjelovježbu uklopite u svoj raspored bez obzira na to koliko je zauzet.

Odakle krenuti?

 

1.     Odaberite najbolje doba dana!

Znamo da je rano buđenje rijetko kome omiljena stvar, ali ovo je jedan savjet koji vam može promijeniti život.  

Kada se odlučite za jutarnje vježbanje započinjete dan poletni i s više energije, a s time postoji i manja mogućnost da vas nešto omete ili spriječi od vježbanja!

Svakodnevni život je pun neočekivanih stvari, poput prometnih gužvi i telefonskih poziva, te pozivnica u zadnji čas na happy hour s prijateljima, pa prema tome vježbanje ujutro znači da su vaši fitness ciljevi ispunjeni za taj dan, bez obzira na kasnije (iznenadne) obaveze)!

Jutarnje vježbanje je svakako preporuka!

 

2.     Započnite tjedan svježi!

Umjesto da s vježbanjem započnete ponedjeljkom, neka vam nedjelja bude početak rasporeda vježbanja.

Pozabavite se svojom najmanje omiljenom stvari: odite na to dugo trčanje koje inače ne preferirate ili probajte oboriti vlastiti rekord na recimo čučnju, tako da možete zakoračiti u radni tjedan znajući da je najteže iza vas!  

Da, opraštat ćete se od onog “chillanja nedjeljom navečer” s osjećajem ponosa i postignuća, ali i od zahtjevnog treninga “ponedjeljkom ujutro”, pokušavajući se natjerati na trening dok se borite s povratkom na posao.

Nemojte si dozvoliti da mrziti te ponedjeljke više nego što to već činite!

 

3.     Neka vaše vježbe budu učinkovite!

Većina ljudi ne shvaća da zapravo trebate vježbati samo tri dana u tjednu po 45 minuta!  Možete pomiješati trening snage i kardio i učiniti da vrijeme radi u vašu korist.

 

4.     Postavite raspored vježbanja tako da radi za vas!

Ako je pred vama težak tjedan, rasporedite svoje treninge tako da odgovaraju vašem životu, a ne obrnuto.

Nema ništa loše u tome da ih složite u ponedjeljak, utorak i srijedu kako biste napravili mjesta za ono što je pred vama. 

Ako se već početkom tjedna osjećate izmoreno, uzmite dva-tri slobodna dana kako biste odmorili živčani sustav.

 

5.     Eksperimentirajte s drugim periodima dana kako biste vježbali!

 Svaka osoba je drugačija, a fitnes rutina koja odgovara jednoj osobi u većini slučajeva neće odgovarati drugoj.  

Ako vam jutra iz nekog razloga apsolutno nisu opcija, onda su druga dva logična vremena ili pauza za ručak ili poslije posla.

-Vježbanje u pauzi za ručak može se smatrati najboljima jer se ne morate rano buditi niti mijenjati svoj večernji raspored, ali za to je potrebna dodatna strategija i organizacija. Doduše nije idealno ako radite vježbe visokog intenziteta u kojima se jako znojite ili ako želite napraviti neki dulji trening.  

-Večernji treninzi su posljednja opcija, a prema mom iskustvu, najmanje učinkovito vrijeme za inkorporiranje fitnes rutine.

Postoji mentalni umor koji se obično akumulira do kraja dana, zbog čega je manje vjerojatno da ćete se držati plana.  

Ako je ovo ipak jedino vrijeme kada možete vježbati, preporučila bih vam da s posla odete ravno u teretanu, a da prije toga ne idete kući. 

Ako vježbate kod kuće, držite svoju odjeću/cipele za vježbanje kraj ulaznih vrata kako biste ih mogli zgrabiti i obući čim uđete.

I imajte na pameti ako vaše tijelo samo i dotakne kauč vaš plan za vježbanje će u potpunosti biti upropašten! 

 

 6. Napravite kućnu teretanu.

Možda mislite da će kućna teretana jednostavno koštati previše, ali razmislite o uštedi vremena putovanja i članarina s vremenom!

 

 7. Vaša fitness rutina NIKAKO ne smije postati predmet pregovora!

Nećete se tek tako spotaknuti o svoju opremu za vježbanje i naći se kako držite uteg.  

Kako bi vaša fitness rutina funkcionirala, morate se smatrati odgovornim za pridržavanje plana.  

Morate se u potpunosti posvetiti tom vremenu na isti način kao što biste to učinili sa svojim najvažnijim obvezama!

Svako jutro kada se probudite ujutro za posao, a radije biste ostali spavati umjesto da ustanete u cik zore ne kažete sebi: “Možda ću sutra ustati i tada pokušati ići na posao” , pa tako isto trebate biti predani i s treninzima.

 

Za kraj… 

Ujutro kada se probudiš, pogledaj se u ogledalo i uzdignute glave reci sam sebi: “JA TO MOGU!” 

Nitko se neće brinuti za tebe kao ti.  

Budite dobri prema sebi i odvojite vrijeme za brigu o svom zdravlju! 

Bez obzira koliko život može postati “lud”, ne odustaj od svojih ciljeva!

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost udruge Nema Ne ideNijedan sadržaj na ovoj stranici, bez obzira na datum, nikada se ne smije koristiti kao zamjena za izravan medicinski savjet vašeg liječnika.

Close