Image Alt
read the new post

Nema ne ide

Iako je siječanj na izmaku, možda ste i sami osjetili sve češću pojavu “siječanjske depresije”, neugodnog osjećaja stresa pri pomisli na vraćanje svakodnevnim obavezama i poslu nakon zimskog odmora. Biokemijski procesi koji se kriju iza tog osjećaja, s posebnim naglaskom na hormon kortizol, kojeg se naziva – “hormon stresa”.

Kortizol je hormon kojeg luči kora nadbubrežne žlijezde, a koji utječe na mnoge organe i sustave u našem organizmu. Epitet hormona stresa je dobio zbog svog povećanog lučenja u stresnim situacijama, pri čemu se u normalnim uvjetima stvara dodatna energija potrebna za rješavanje stresne situacije. 

Razina kortizola može značajno poremetiti normalan bioritam te narušiti psihičko i fizičko zdravlje čovjeka.

Moderan stil života sa sobom nosi balansiranje između pozitivnih i negativnih aspekata, a pravilna prehrana i tjelovježba te dovoljna količina dnevnog odmora ponekad zvuče kao nemoguća misija, a predstavljaju temelj zdravlja našeg organizma. Preporuka je dakle, u najvećoj mogućoj mjeri voditi brigu o vlastitom tijelu, smanjiti unos stimulansa poput kave i kofeina, obavezno uključiti tjelesnu aktivnost u svakodnevnicu. 

Hormon stresa se može smanjiti tjelovježbom jer se povećava razina hormona sreće, odnosno endorfina.

Tjelovježba je odličan alat za smanjenje stresa, a to vrijedi iz nekoliko razloga:

  • tjelovježba pomaže otklanjanu napetosti u tijelu
  • tjelovježbom se možemo rješavati emocionalne napetosti
  • tjelovježba oslobađa endorfine i druge hormone sreće u tijelu
  • tjelovježba pomaže u promicanju općeg zdravlja i dobrobiti, što također može smanjiti doživljaj stresa
  • neki oblici tjelovježbe su kolektivni gdje sudjeluje više športaša, što može ublažiti stres.

 

Priključite se našim treninzima te zakoračite u ostatak godine motivirani, zadovoljni i bez stresa. Nijedan sadržaj na ovoj stranici, bez obzira na datum, nikada se ne smije koristiti kao zamjena za izravan medicinski savjet vašeg liječnika.

Close