Prehrana rekreativaca važan je čimbenik u postizanju dobrih rezultata. Usvajanje pokoje navike od onih koje savjetuju nutricionisti, dobar je prvi korak. Promjene u prehrani dolaze prirodno kada počnemo biti aktivniji, a ako želimo bolje rezultate ili pak skinuti koju kilu, onda je nužno promišljati o pravilnoj i zdravoj prehrani.


Ključ pravilne prehrane je balans i način pripreme namirnica. Ne treba težiti idealnome niti brojati namirnice jer će vam se onda vaša svakodnevica svesti na brojanje kalorija koje unesete. Također, zdrav izgled može se postići doziranim treninzima i pravilnom prehranom. Pazite da namirnice budu kvalitetne, da unosite dovoljno tekućine (voda, čaj, cijeđeni sokovi) i barem dva serviranja voća i povrća dnevno.

Uz prehranu od izuzetne važnosti su dodaci prehrani, oni mogu biti vitamini, minerali, antioksidansi te esencijalne masti. Dodaci prehrani služe kako bi upotpunili dnevnu potrebu organizma jer ih tijelo nije u mogućnosti samo proizvesti te se ne unose putem hrane. Ukoliko se ne unese dovoljna količina tvari, nedostatak može dovesti do umora, pomanjkanja energije, pomanjkanja snage, veću sklonost ozljedama, slabljenje imunološkog sustava i slično.


Treninzi zahtijevaju dovoljan unos tvari koji su potrebni organizmu jer prilikom napora se određene komponente u tijelu troše kako bi proizvele energiju te ih je potrebno nadoknaditi.
Neki od znakova nedostatka tvari mogu biti umor, nedostatak koncentracije, smanjeni apetit,
problemi sa spavanje i slično.

 ‘Tisuće su živjele bez ljubavi, a nitko bez vode.’ – W. H. Auden


Osim dodataka prehrani treba naglasiti i važnost vode u organizmu. Voda čini 60 do 70% tjelesne težine te redoviti unos pomaže u filtriranju toksičnih tvari iz organizma, odnosno smanjenju masnih naslaga, reguliranju temperature i slično. Tijekom vježbanja dolazi do gubitka vode iz tijela koja se gubi znojenjem i respiracijom te ju je potrebno nadoknaditi. Za vrijeme treninga najčešće treba piti vodu. Hidratacija je jako važna i bitno je unositi dovoljne količine tekućine tijekom dana.

Često puta vodu se može zamijeniti raznim čajevima i limunadom.Nijedan sadržaj na ovoj stranici, bez obzira na datum, nikada se ne smije koristiti kao zamjena za izravan medicinski savjet vašeg liječnika.

Close