m

Nema ne ide

Razine kemikalija u mozgu, kao što su serotonin, hormoni stresa i endorfin mijenjaju se kada vježbate.  Redovita tjelovježba može vam pomoći da bolje spavate, a dobar san pomaže vam u upravljanju raspoloženjem!

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) depresija pogađa oko 264 milijuna ljudi diljem svijeta i vrlo lako se može pretvoriti u ozbiljan zdravstveni problem.  

Psihoterapija i lijekovi su učinkoviti no bitno je raditi prevenciju ili zajedno s propisanom terapijom kombinirati tretman za depresiju koji je BESPLATAN i univerzalno dostupan – TJELOVJEŽBA!

Ne samo da tjelovježba može pomoći u ublažavanju depresije, već može i sniziti vaš krvni tlak, poboljšati profil kolesterola, pomoći u kontroli šećera u krvi, smanjiti rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i karcinoma. Tjelovježba može poboljšati vaš osjećaj kontrole, sposobnost suočavanja i samopoštovanje, te omogućiti postizanje ili održavanje zdrave tjelesne težine.

Kako vas vježba može učiniti sretnima?

Tjelesna aktivnost u sinergiji sa zdravim načinom prehrane može itekako utjecati na raspoloženje i smanjiti rizik od tjeskobe i depresije.

Pomognite si u samo 3 koraka ?

1. Manje je vjerojatno da će vas stres dovesti do depresije ako vježbate!

 -Povećano oslobađanje hormona stresa može oštetiti ili spriječiti rast stanica u dijelovima mozga koji kontroliraju naše raspoloženje, a život pod konstantnim stresom obično je glavni izvor depresije.

Jeste li znali da vam samo 150 minuta tjedno može promijeniti život za samo 4 tjedna!

Možda zvuči puno, ali ako to podijelimo na 5 dana x 30-minutnih treninga tjedno, IZVEDIVO JE!

2. Odaberite rutinu vježbanja u kojoj ćete uživati!

-Uživate u šetnji? Onda koračajte prema boljem raspoloženju.

10.000 koraka dnevno je preporučljivo kako biste unaprijedili svoje zdravlje.

Kada vam to postane dosadno isprobajte nešto novo kao: satove fitnessa, pilatesa, plesa, nabavite si bicikl ili pak odradite kratki kružni trening visokog intenziteta s tjelesnom težinom u kućnoj varijanti.

Nije vam potrebna oprema i možete to učiniti bilo gdje.

3. U društvu je zabavnije ?

Druženje s drugima na virtualnim ili osobnim satovima fitnessa može vam pomoći u poboljšanju raspoloženja,pa ukoliko niste “solo igrač”, pronađite društvo koje će vas motivirati i podržati!

Niti jedan lijek ne može učiniti toliko koliko može tjelovježba. Ona je fantastičan recept za zdravlje.  

Besplatna je, lako je dostupna, a ako odaberete nešto što vam se sviđa i zabavna je!

I za kraj…

Uživajte u blagodatima tjelovježbe bile one fizičke ili psihičke prirode.  Isplati se vjerujte mi ?

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost udruge Nema Ne ideNijedan sadržaj na ovoj stranici, bez obzira na datum, nikada se ne smije koristiti kao zamjena za izravan medicinski savjet vašeg liječnika.

Close